Kantslipmaskiner

Allt du behöver veta om kantslipmaskiner för snowboard och skidor

En av de svåraste aspekterna av att själv underhålla sin snowboard är att slipa stålkanterna. En ordentligt slipad stålkant förbättrar inte bara greppet och kontrollen i backen, utan förlänger också livslängden på din utrustning. Kantslipare är specialverktyg som är utformade för att underlätta detta arbete och leverera konsekventa resultat. I beskrivningen nedan går vi igenom allt du behöver veta om kantslipare för snowboard, inklusive olika typer, tekniker och tips för optimal användning.

kantenslijpers

Hur använder man en kantslip?

Kantslipare är utformade för att slipa stålkanterna på snowboards och skidor, så att de förblir vassa och ger ett bra grepp om snön. Regelbunden slipning håller kanterna på din snowboard eller skidor i toppskick, vilket är avgörande för en säker och njutbar åkupplevelse. På de flesta kantslipmaskiner kan du ställa in i vilken vinkel du vill att stålkanten ska slipas. Placera brädan i en lämplig klämma. För eggslipen längs stålkanten från spets till svans i en jämn rörelse. Lägg ett jämnt tryck på eggvässaren över hela stålkantens fjäder.

Olika typer av eggvässare

I princip finns det två olika typer av eggslipar. Snowboard-kantslip med vilken du själv kan justera vinkeln efter eget tycke. Det finns också kantslipare med en fast vinkel.

 1. Kantvässare med fastvinkel: Dessa kantvässare kräver manuell användning och är idealiska för användning hemma eller på resande fot. De är vanligtvis kompakta och bärbara, vilket gör att de lätt får plats i en ryggsäck eller resväska. Manuella eggslipare finns i olika stilar och storlekar, inklusive filar, stenar och flervinkelverktyg, så att du kan välja det som bäst passar dina behov.
 2. Justerbara kantslipmaskiner: Justerbara kantslipmaskiner ger flexibilitet och anpassningsförmåga för olika vinklar och kantprofiler. Dessa slipmaskiner har justerbara styrningar eller klämmor, så att du kan justera vinkeln och djupet på slipningen för att passa dina specifika behov. Justerbara eggslipmaskiner är populära bland erfarna användare som vill ha maximal kontroll över sin slipningsprocess.

Hur slipar man en stålkant med en kantslip?

Att slipa stålkanterna på din snowboard eller skidor kräver omsorg och precision för att uppnå konsekventa resultat. Här är de allmänna stegen att följa när du använder en eggslip:

 1. Ordentliga förberedelser: Se till att snowboarden eller skidorna är rena och torra innan du börjar slipa. Avlägsna smuts, damm och överflödigt vax från stålkanterna för att säkerställa en smidig slipningsprocess. Det är bäst att göra stålkanten rostfri med en oxidsten.
 2. Välj rätt vinkel: Justera kantslipen till önskad vinkel för slipning av stålkanterna. Detta kan variera beroende på körstil, terräng och personliga preferenser.
 3. Börja slipa: För kantslipen jämnt längs stålkanten på snowboarden eller skidan, med jämnt tryck och rörelse. Arbeta från spetsen till baksidan och upprepa vid behov för jämnt slitage.
 4. Kontrolleraditt arbete: Kontrollera regelbundet att stålkanterna är skarpa och jämna under slipningen. Justera vid behov tryck och vinkel för att uppnå optimalt resultat. För nageln över stålkanten. När du ser att stålkanten lyfter något från nageln är stålkanten vass.
 5. Ta bort överflödig metall: Efter slipningen ska du torka bort överflödigt metalldamm från stålkanterna och snowboardens eller skidans bas. Rengör basen noggrant för att förhindra att metalldamm samlas och påverkar prestandan. Efter detta kan du polera slipgraderna och stålkanten med en diamantfil

Användbara tips för användning av kantslipmaskiner

 • Utöva ett lätt tryck på kantslipen: Börja med ett lätt tryck under slipningen och öka gradvis trycket om det behövs för att undvika överdrivet slitage och skador på stålkanterna.
 • Hållvinkeln konstant: Håll en konstant vinkel under slipningen för att säkerställa ett jämnt resultat och förhindra ojämna stålkanter.
 • Använd kvalitetsverktyg: Investera i högkvalitativa kantslipmaskiner och tillbehör för långvarig och pålitlig prestanda. I vår kollektion hittar du kantslipmaskiner från Holmenkol. Holmenkol kantslipmaskiner används också av proffs.
 • Underhåll dina slipmaskiner: Håll dina slipmaskiner rena och fria från smuts och metalldamm för att säkerställa optimal prestanda och förlänga livslängden på dina verktyg.

snowboard kanten slijper

Köp kantslip för snowboard online

Letar du efter en bra kantslip för snowboard? Då har du kommit till rätt ställe. I vår samling av produkter för snowboardunderhåll hittar du de bästa kantsliparna från Holmenkol. Beställ online säkert och snabbt så att du kan komma igång. Visste du att du även kan hitta vax- och slipartiklar och till och med kompletta vax- och slipset i vår shop? Har du specialistfrågor om slipning av din snowboard? Kontakta oss gärna eller kom förbi vår snowboardbutik.