tändsticksvax

wedstrijd wax

Tävlingsvalla för skidåkning och snowboard

Tävlingsvalla, även känt som race wax, spelar en viktig roll i snowboard- och skidvärlden. Idrottare och professionella skid- och snowboardåkare förlitar sig på vax av hög kvalitet för att uppnå optimal prestanda under tävlingar och träningspass. I vår stora samling av artiklar om vaxning och slipning erbjuder vi också ett brett utbud av specifika tävlingsvax och racevax.

Vad är tävlingsvax?

Tävlingsvalla, ofta kallad racevalla, är en specialiserad form av varmvalla som är utformad för att ge optimal prestanda vid tävlingsskidåkning och snowboardtävlingar. Den används av professionella idrottare, tävlingsteam och amatörer för att förbättra hastighet, kontroll och grepp under tävlingar och träningspass.

Olika typer av tävlingsvalla

I vår samling av tävlingsvallor från varumärken som t.ex. Oneball och Holmenkol hittar du olika typer av vax. Men vad är egentligen skillnaderna?

 1. Kolvätevax:

  Kolvätevalla är en typ av kolvätebaserad skid- och snowboardvalla. Den används ofta för allmänna ändamål, t.ex. träning och rekreation, på grund av sin goda allroundprestanda i olika snöförhållanden. Den ger förbättrade glidegenskaper, minskad friktion och bättre kontroll.

  Denna typ av valla är vanligtvis billigare än fluorkarbonvalla och väljs därför ofta av fritidsskidåkare och snowboardåkare. Det kan appliceras på flera olika sätt, t.ex. genom att smälta och gnugga in med ett strykjärn eller genom varmvallning med ett vaxjärn. Efter appliceringen slätas vaxet ut med en vaxkam och poleras för optimal glidprestanda.

  Även om kolvätevax är mindre specialiserat än fluorkarbonvax, är det fortfarande ett populärt val på grund av dess prisvärdhet och mångsidighet, och erbjuder fortfarande betydande fördelar för skidåkare och snowboardåkare som inte kräver extremt hög prestanda.

 2. Fluorkarbonvax:

  Fluorkarbonvalla är en avancerad typ av skid- och snowboardvalla som innehåller fluorkarbonföreningar. Den är känd för sina utmärkta vattenavvisande egenskaper och överlägsna prestanda, särskilt i våta snöförhållanden. Denna valla ger förbättrade glidegenskaper och minskar friktionen, vilket möjliggör högre hastigheter och bättre kontroll i backarna. Den är populär bland avancerade och professionella skid- och snowboardåkare och används för tävlings- och racingtillämpningar. Användningen omfattar smältning och applicering med ett strykjärn eller varm vaxning med ett vaxjärn, följt av utjämning och polering för optimal prestanda.

 1. Rent fluorvax:

  Ren fluorvax, eller högfluorkarbonvax, är en avancerad form av skid- och snowboardvax med en hög halt av fluorkarboner. Denna valla, som främst används av professionella skidåkare och snowboardåkare på toppnivå, har enastående vattenavvisande egenskaper och maximal glidförmåga, även under extrema snöförhållanden. Det är det ultimata valet för idrottare som strävar efter maximal hastighet och kontroll i backen. Appliceringen liknar andra vaxer, där det smälts och appliceras med ett strykjärn eller varmvaxas med ett vaxjärn, följt av utjämning och polering för optimalt resultat.

Vilka är fördelarna med matchvax?

Fördelarna med tävlingsvax inkluderar:

 1. Förbättrad hastighet: Tävlingsvalla minskar friktionen och förbättrar glidförmågan, vilket gör att skidåkare och snowboardåkare kan uppnå högre hastigheter i backarna.
 2. Förbättrat grepp: Denna valla ger bättre grepp och kontroll under svängar och manövrer, vilket är viktigt för att leverera topprestationer i tävlingar och lopp.
 3. Skyddarutrustningen: Regelbunden applicering av tävlingsvalla skyddar skidor och snowboards från slitage som orsakas av friktion och nötande snöförhållanden, vilket förlänger utrustningens livslängd.
 4. Optimal prestanda: Med hjälp av specialutvecklade vallor kan skid- och snowboardåkare anpassa sin utrustning till de specifika förhållandena i backen, vilket ger maximal prestanda och en konkurrensfördel.
 5. Förbättrad motståndskraft mot fukt: Vissa tävlingsvallor, särskilt de med hög fluorkarbonhalt, har utmärkta vattenavvisande egenskaper, vilket gör att skidåkare och snowboardåkare kan uppnå optimal prestanda även i fuktiga eller våta snöförhållanden.

wedstrijdwax

Skillnaden mellan tävlingsvalla och alltemperaturvalla

Skillnaden mellan tävlingsvalla och alltemperaturvalla ligger i deras inriktning och prestandaegenskaper. Tävlingsvax, även kallat racevax, är utformat för maximal prestanda i specifika snöförhållanden och används ofta av erfarna och professionella skid- och snowboardåkare under tävlingar. Alltemperaturvalla, å andra sidan, är utformad för att fungera i ett brett spektrum av temperaturer och snöförhållanden, vilket gör den till ett mångsidigt val för fritidsskidåkare och snowboardåkare som möter olika miljöer under sina resor.

Köp tävlingsvalla online

Är du en hängiven snowboardåkare eller skidåkare och vill ha det bästa av det bästa? Då har du kommit till rätt ställe för allt du behöver för att valla och slipa din snowboard. I vår webbshop hittar du ett stort urval av produkter för snowboardunderhåll från varumärken som Holmenkol och Oneball. Letar du efter ett komplett vaxset eller slipset? Då är Sideways rätt ställe att vara på!