Vaxstrykjärn

Allt du behöver veta om vaxjärn för underhåll av snowboard och skidor

Om du är en hängiven snowboardåkare (eller skidåkare) vet du säkert bättre än någon annan att en snowboard bara glider ordentligt när den är ordentligt vaxad. Det bästa sättet att vaxa är att applicera hett vax med ett vaxjärn. Dessa vaxjärn är utformade för att smälta vax och applicera det på basen av din snowboard eller skida, vilket avsevärt förbättrar glidprestandan. Dessutom förlänger du utrustningens livslängd. Nedan kommer vi att ta en närmare titt på allt du behöver veta om vaxjärn, inklusive olika typer och deras användningsområden.

waxijzer

Varför vaxa med ett vaxjärn och inte ett strykjärn?

SPeciala vaxjärn avger inte samma värme. Ett vanligt vaxjärn skiljer sig upp till 5 grader. Ett strykjärn som du använder för att stryka dina jeans eller skjortor, till exempel, får en elstöt som resulterar i en topp efter vilken temperaturen sjunker igen. Dessutom bör olika typer av vax appliceras vid olika temperaturer för att undvika att vaxet bränns. Vax för kalla förhållanden bör appliceras vid en högre temperatur än vax för varma förhållanden.

Olika typer av vaxjärn

Det finns i princip två olika typer av vaxjärn som du kan använda för att vaxa basen på din snowboard:

 1. Digitala vaxjärn: Digitala vaxjärn har avancerad teknik som gör att du exakt kan kontrollera temperaturen för att smälta vaxet. Dessa vaxjärn är idealiska för användare som vill ha maximal kontroll och precision över vaxningsprocessen. Digitala displayer gör det enkelt att ställa in och justera temperaturen efter det specifika vax som används. Dessa vaxjärn avviker minimalt, vilket gör att du kan komma igång med specialistvaxer.
 2. Analoga vaxstrykjärn: Analoga vaxstrykjärn är mer traditionella vaxstrykjärn med enklare design och funktion. De är enkla att använda och ger tillförlitlig prestanda för applicering av valla på snowboards och skidor. Även om de inte har avancerade digitala funktioner är de fortfarande effektiva för grundläggande vaxning och underhåll.

Hur använder man ett vaxjärn?

Att använda ett vaxjärn kräver viss kunskap och teknik för att säkerställa att du inte skadar basen på din snowboard eller skidor. Nedan följer de allmänna stegen att följa för att få ett bra resultat:

 1. Korrekta förberedelser: Se till att din snowboard eller skidor är rena och torra innan du börjar valla. Rengör underlaget noggrant för att avlägsna smuts och överflödiga vaxrester.
 2. Smält vaxet: Ställ in vaxjärnet på rätt temperatur för det vax som används. Låt strykjärnet värmas upp och smält sedan vaxet jämnt över snowboardens eller skidans bas. Det vanligaste misstaget är att använda för mycket vax. Vax ska gå in i basens porer. Allt som blir kvar på din bas ska skrapas bort med en vaxskrapa.
 3. Fördela vaxet: För vaxjärnet jämnt över snowboardens bas för att fördela vaxet och se till att det appliceras jämnt. Låt inte vaxjärnet stå stilla på en plats för att undvika att bränna fast din base.
 4. Låt vaxet svalna: Låt vaxet svalna och härda innan du börjar skrapa. Det gör att vaxet fäster bra på underlaget och blir lättare att ta bort.
 5. Skrapa bort överflödigt vax: Använd en vaxskrapa för att ta bort överflödigt vax från underlaget och använd ett jämnt tryck för att skapa en slät yta.

Praktiska tips för användning av vaxjärn

 • Välj rätt temperatur: Justera temperaturen på vaxjärnet beroende på vilket vax som används och förhållandena i backen. Den temperatur som krävs anges på vaxets förpackning.
 • Rör dighela tiden: Rör hela tiden vaxjärnet över snowboardens eller skidans bas för att säkerställa ett jämnt resultat och förhindra brännskador.
 • Använd ettlätt tryck: Börja med ett lätt tryck när du vaxar för att undvika att för mycket vax byggs upp och för att inte skada underlaget.
 • Rengör vaxjärnet: Torka bort överflödigt vax från vaxjärnet efter användning och rengör med en mjuk trasa för att förhindra att vaxrester samlas och påverkar prestandan.

Beställning av vaxjärn online

Har du bestämt dig för att börja underhålla din snowboard själv? Då har du kommit till rätt ställe på Sideways! I vårt sortiment hittar du alla tillbehör du behöver för att valla och slipa din snowboard. Vi har även kompletta set, vaxset och slipset i lager. Beställ ditt vaxjärn snabbt och säkert online så att du kan komma igång!

waxijzers