Holmenkol

Holmenkol set för vallning och slipning av skidor och snowboards

Funderar du på att valla dina skidor eller din snowboard? Då tänker du omedelbart på Holmenkol. Detta varumärke har tillverkat vallor sedan 1922, vilket gör det till det äldsta varumärket som tillverkar skidvalla. Dessutom står varumärket för topprestanda inom textilvård.

 • Vallning av skidor och snowboard
 • Vallning av skidor och snowboard
 • Textilvård

Den bästa prestandan uppnås när du själv börjar underhålla och trimma din skida eller snowboard. Det är inte särskilt svårt, men det är viktigt att följa rätt ordning. Naturligtvis är det också viktigt att använda rätt material. Du börjar alltid med att slipa stålkanterna först. Först när stålkanterna är helt vassa kan du börja vaxa. Vill du komma igång själv? Vi hjälper dig gärna att komma igång. Vi håller regelbundet workshops i vaxning och slipning. Kontakta oss och fråga om möjligheterna. Vi har redan satt ihop ett antal kompletta uppsättningar från Holmenkol åt dig så att du omedelbart har rätt förnödenheter.

Holmenkol slipningsset

Vill du valla eller slipa din skida eller snowboard själv? Då är ett snowboard-slipset från Holmenkol oumbärligt. En välslipad stålkant ger mer grepp, bättre glidförmåga och gör att stålkanten håller sig vass längre. Förutom alla typer av filar som diamant-, sten- och järnfilar erbjuder Holmenkol också ett komplett slipset. Detta slipset innehåller följande artiklar:

 • Diamantfil medium
 • Professionell kantskärare
 • Trick för kant
 • Slipgummi

holmenkol wax

Slipa din skida eller snowboard själv med Holmenkol?

Ge dig aldrig ut i snön med en trubbig stålkant igen! Det är viktigt att du alltid arbetar från grovt till fint. Under vintersporter kan du enkelt bättra på stålkanten för maximalt grepp i den hårda snön. Är du övertygad om att du ska börja slipa själv? Kolla in hela samlingen av artiklar om slipning här. Är du fortfarande nervös och vill se hur det går till först? Det är inga problem. Kom till vårt showroom i Nijverdal. Vi hjälper dig gärna! Vi kan till exempel slipa din skida eller snowboard tillsammans. Vi lär dig rätt ordning steg för steg. Vi ger dig också tips om hur du skapar mer grepp genom att slipa stålkanten i en viss vinkel.

Holmenkol Vaxuppsättning

Efter att din snowboard eller skida har slipats kan du vaxa basen eller underlaget. Detta kan göras på olika sätt, men det bästa sättet är med varmt vax. Applicera vaxet med ett strykjärn. Se först till att din bräda är ren. Detta kan göras med Holmenkol WaxAb spray eller med ett varmt vax för varma förhållanden. För att göra det enkelt för dig har Holmenkol sammanställt ett vaxset med allt du behöver för att vaxa din skida eller snowboard ordentligt. Detta set består av följande artiklar:

 • Smartwaxer
 • Syntetisk borste
 • Borste av tagel
 • Kopparborste
 • Vax ab 200 ml
 • Bindande propp
 • FX-remsor svart 5 stycken
 • Skrapa 3mm
 • Worldcup mix Kall röd-blå 2x35gr.
 • Världskoppsmix Varm gul-röd 2x35gr.
 • Vaxfodral

holmenkol

Vill du valla din skida eller snowboard själv?

Vi rekommenderar definitivt att du vallar din skida eller snowboard själv! Du kan själv bestämma vilken valla du vill använda. I de flesta butiker vaxar de din skida eller snowboard med allroundvax. Det är inget fel med det, men om du åker på en vintersportresa sent på säsongen är det tillrådligt att använda valla för varma förhållanden. Dessutom kan du använda ett strykjärn för att få det smälta vaxet djupare in i basen, så att du kan applicera flera lager. Vill du börja valla snowboard? Och undrar du hur du vaxar din bräda? Vi hjälper dig gärna att komma igång. Vi håller regelbundet vaxningskurser i vår snowboardbutik. Vi erbjuder också möjligheten att vaxa din snowboard tillsammans. Vi förklarar steg för steg vad som ingår

Holmenkol slijpset

Holmenkol Flytande vax

Holmenkol har utvecklat något nytt som gör det mycket enklare att valla på semestern. De flesta flytande vallor är bra för en dag. Varumärket har nu lanserat en flytande version av sin populära Alpha, beta och Ultra-mix. Detta flytande vax appliceras enkelt med en trasa. Till skillnad från de flesta flytande vaxer tränger det djupt in i underlaget. Applicera efter skidåkning eller snowboardåkning, så att det kan absorberas medan du sover. Borsta av det och din snowboard eller skida är redo för ännu en fantastisk dag.

Holmenkol Betamix valla för alla temperaturer

Det mest sålda Holmenkol -vaxet är Betamix. Det är en valla för alla temperaturer som också fungerar som en bra bas. I princip kan du applicera flera lager Betamix-vax på en ny snowboard eller skida. Brädor och skidor är som minimum vaxade från fabrik. Så innan du ger dig ut på snön med ditt nyförvärv för första gången bör du valla den ordentligt. När basen är väl vaxad kan du applicera en finish om det behövs. För extra glid kan du applicera ett fluorlager med Holmenkol Racing Base LF21-vax.

Sekvens för vallning av skidor eller snowboard med Holmenkol

Att själv valla och polera sin skida eller snowboard är naturligtvis jättekul. Det ökar din njutning av vintersport. Men vad är rätt ordning? Helt enkelt. Börja alltid med att slipa din snowboard eller skida först.

Slipa skidor och snowboards med Holmenkol

 1. Fäst din skida eller snowboard med rätt klämmor, t.ex. en Holmenkol Freeride Fix
 2. Kontrollera om det finns grader på stålsidan. Det gör du naturligtvis genom att titta noga, men också genom att känna efter. Känner du några ojämnheter? Gå då längs stålsidan med Oxyd mini. Sätt den rosa stenen i en filhållare och låt den glida längs stålsidan. Du hör och känner när ojämnheterna är borta.
 3. Har stålkanten redan rätt vinkel? Till exempel 88° eller 89°? Då gäller det bara att få den vass. Har du köpt en ny skida eller snowboard? Då är vinkeln alltid 90°. Då bör du slipa in en ny vinkel.
 4. Om stålsidan har tagit mycket stryk under vintersporterna ska du börja med en grövre fil. Till exempel en Holmenkol Racing File L Maxi . Det säger sig självt att en grov fil tar bort mer stålkant än en fin fil.
 5. När stålsidan är jämn igen och ojämnheterna har försvunnit bör du göra samma sak igen men med en finare fil, t.ex. Holmenkol Racing File M Maxi.
 6. Efter slipning med fil finns slipgravar kvar på stålsidan. Stålkanten ser vass ut och ja, om du passerar den med nageln så skrapar stålkanten av ett lager nagel. Ännu vassare blir den med diamantfilar. Precis som med stora filar bör du alltid gå från grov till fin. En medium diamantfil räcker alldeles utmärkt.
 7. Efter slipningen får du inte glömma att göra kontaktpunkterna trubbiga med en Holmenkol Schleifgummi. Om du inte gör detta kommer du att märka att din skida eller snowboard kommer att bita när du svänger.

Vaxning av snowboard med Holmenkol

 1. Innan du börjar vaxa bör underlaget vara rent. Du kan rengöra den med Holmenkol Waxab. Detta tar bort smuts som du annars skulle trycka in i din bas med vax.
 2. Kontrollera din bas för skador. Dessa kan uppstå när du till exempel träffar en sten. Dessa hål eller sprickor kan fyllas med Repair Strips.
 3. Borsta basen med en kopparborste innan du applicerar vax. Detta öppnar upp strukturen i basen så att den kan absorbera vax bättre. Gör detta varje gång innan du vaxar.
 4. För att ta bort det gamla vaxet från basen, applicera först ett lager mjukt vax, t.ex. Holmenkol Alpha Mix. Detta gula vax fungerar bäst på hösten när temperaturen är högre. Du kan också använda detta vax för att rengöra din bas ännu djupare. Applicera vaxet med ett vaxjärn och fördela det över din bas. Efter 5 minuters vaxning skrapar du omedelbart bort vaxet från botten av din bräda eller skida. Vaxet är fortfarande lite mjukt, så det kommer att dra ut smutsen ur porerna i ditt underlag.
 5. Nu kan du applicera baslagret med Beta Mix. Men innan du applicerar detta lager ska du borsta igen med köpborsten. Applicera vaxet och fördela det över basen. Låt vaxet torka ordentligt i minst en halvtimme. Gärna lite längre.
 6. När vaxet har härdat väl bör du skrapa bort överflödigt vax från din bräda. Detta görs med en Holmenkol Plexiklinge eller skrapa. Använd tummarna för att trycka bort skrapan från dig i längdriktningen. Fortsätt skrapa tills allt vax är borta från brädan.
 7. Har du applicerat flera lager vax? Borsta sedan din bas med en hästhårsborste. Denna borste är mjukare än kopparborsten. Borstningen med hästhårsborsten gör att strukturen framträder igen.

Holmenkol köp online på Snowboard.se

Är du övertygad om att du ska komma igång med Holmenkol? Ta då en titt på hela vår samling av artiklar om vax. Vill du ha mer information? Eller vill du se hur vi gör? Det kan du få! Kom förbi vårt showroom i Nijverdal så hjälper vi dig gärna.