Underhåll av snowboard

Underhållsset för snowboard

Att din snowboard behöver underhåll glöms ibland bort. Synd, tycker vi. En väl underhållen snowboard glider mycket bättre och finare. Du har mer grepp i hårda backar och du glider längre på mindre branta partier. Har du ingen aning om hur du bäst underhåller din snowboard? Vi på Sideways hjälper dig gärna. Vi har en fin och omfattande samling av material för snowboardunderhåll. Kolla in vårt underhållsset!

snowboard onderhouden accessoires

Underhåll din snowboard med vaxning

De flesta vaxar sin snowboard en gång om året. Är det tillräckligt underhåll för din snowboard? Det beror på ett antal faktorer eller. Friktionen mellan din snowboard och snön skapar ett tunt lager av vatten. Detta vatten måste dräneras om du vill glida. Vax påskyndar vattendräneringen. Om du åker på en veckas skidresa och snön är våt på grund av den höga temperaturen. Då kommer snowboarden att tappa sin valla snabbare än när det är iskallt. I de flesta butiker är skidor och snowboards maskinvallade. Detta är bra vid första anblicken. Men det får inte tillräckligt med vax i din bas. Vi rekommenderar därför att du vaxar din snowboard eller skida med varmt vax som appliceras med ett strykjärn.

När och hur ofta ska du underhålla din snowboard?

Snowboardunderhåll är viktigt för att förlänga livslängden på din snowboard och bibehålla optimal prestanda i backen. Vi rekommenderar att du underhåller din snowboard regelbundet, särskilt om du åker snowboard ofta eller efter en intensiv vintersportsemester.
Den bästa tiden för service av din snowboard är i slutet av vintersportssäsongen. Då kan du rengöra snowboarden grundligt, vaxa den och reparera eventuella mindre skador. På så sätt kan du vara säker på att snowboarden är ordentligt förvarad och redo för nästa säsong.
Förutom i slutet av säsongen är det också bra att underhålla snowboarden efter 5-10 dagars intensiv användning i backen. Under snowboardåkning kan basen och kanterna slitas ned och smuts och överflödigt vax kan samlas. Genom att utföra regelbundet underhåll bibehåller du snowboardens optimala prestanda och grepp.

Tillbehör för underhåll av snowboard för slipning

Regelbunden slipning av snowboarden är också en del av underhållet. Hur ofta du bör slipa beror på ett antal faktorer. När pisten är mycket isig kan det vara logiskt att stålkanten blir trubbig och mindre vass snabbare. Är snöförhållandena dåliga och småsten kommer genom snön? Då kommer du snart att få grader på ståleggen.

När du börjar slipa själv behöver du ett antal verktyg som filar och avgradningsstenar. Kolla till exempel in en Holmenkol Semi Edger och en Holmenkol Edge Trick . Letar du efter en komplett uppsättning? Då är ett Holmenkol slipset ett bra alternativ.

Sköta snowboardunderhållet själv eller låta någon annan göra det?

Om du vill sköta snowboardunderhållet själv eller låta någon annan göra det beror på din erfarenhet, dina färdigheter och dina personliga preferenser. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar.
Om du är händig och redan har erfarenhet av att underhålla snowboards kan du välja att göra underhållet själv. Då kan du underhålla din snowboard regelbundet och i din egen takt. Det är en lärorik upplevelse och du kan spara pengar på underhållskostnader. Det finns många online-resurser och handledningar som hjälper dig att lära dig rätt tekniker för att rengöra, vaxa och slipa din snowboard.
Om du å andra sidan inte är bekant med snowboardunderhåll eller om du inte är bekväm med att meka med din snowboard själv kan du låta en professionell vintersportspecialist utföra underhållet. De har rätt kunskaper, färdigheter och verktyg för att grundligt underhålla din snowboard. Även om det kostar att få underhållet utfört kan du vara säker på att din snowboard är i goda händer och underhålls professionellt.

Köp artiklar för snowboardunderhåll på Snowboard.se

Beställ ditt snowboardunderhållsmaterial enkelt och snabbt på Snowboard.se. Vill du börja underhålla din snowboard själv och behöver tips eller förklaringar? Kom då förbi vår snowboardbutik. Vi hjälper dig gärna att komma igång och lär dig grunderna i att underhålla din snowboard själv.

snowboard-onderhoud