Vaxskrapor

Allt du behöver veta om vaxskrapor för snowboard och skidor

När det gäller underhåll av snowboards och skidor är det viktigt att applicera ett bra lager vax för att optimera prestandan i backen. Ett av de viktigaste verktygen för denna process är vaxskrapor. Dessa skrapor används för att avlägsna överflödigt vax från snowboardens eller skidans bas efter applicering. Nedan kan du läsa om hur du använder en vaxskrapa. Om du har några frågor om valla eller slipa en snowboardskida är du välkommen att kontakta oss.

wax schraper

Vad är funktionen hos en vaxskrapa?

Vaxskrapor är utformade för att ta bort överflödigt vax från basen på snowboards och skidor efter att vaxet har applicerats och svalnat. Genom att skrapa bort överflödigt vax blir snowboardens eller skidans bas eller belay slät och jämn, vilket förbättrar glidförmågan och ger bättre kontroll på snön.

Vilka olika vaxskrapor finns det?

I princip finns det tre olika vaxskrapor för att skrapa bort överflödigt vax från din snowboard.

 1. Vaxskrapor avplast: Plastskrapor är förmodligen det mest använda och mångsidiga alternativet för att ta bort överflödigt vax. Vaxskrapor finns i olika tjocklekar och styvheter, vilket gör att du kan välja vilken som bäst passar dina behov. Plastskrapor är hållbara, enkla att använda och passar både nybörjare och erfarna underhållspersonal. Tjockleken på vaxskrapor av plast kan variera mellan 3 och 5 mm.
 2. Vaxskrapor i aluminium: Aluminiumskrapor är robustare och vassare än plastskrapor, vilket gör dem mer effektiva när det gäller att ta bort envisa vaxrester. De används ofta för grundligare rengöring av basen och för precisionsarbete. Aluminiumskrapor är dock mindre förlåtande än plastskrapor och kräver mer erfarenhet för att användas korrekt och undvika skador på ytan. När du börjar vaxa själv är det lämpligt att börja med en plastskrapa för att undvika skador på din belåning.
 3. Skrapor för snow boardoch skidor: Det finns specifika skrapor för snowboard och skidor som tar hänsyn till de olika storlekarna och formerna på underlagen. Dessa skrapor är ofta något bredare än standardskrapor och har en ergonomisk design som gör det lättare att täcka hela basens bredd när du skrapar.

Hur man använder vaxskrapor

Att använda vaxskrapor kräver någon form av teknik för att säkerställa att du inte skadar basen på din snowboard eller skidor. Här är de allmänna stegen att följa:

 1. Applicera vax: När du har rengjort snowboardens eller skidornas bas applicerar du vax jämnt över hela ytan med hjälp av ett vaxjärn.
 2. Låt vaxet svalna: Låt vaxet svalna och härda helt innan du börjar skrapa. Detta säkerställer att vaxet fäster bra på basen och är lättare att ta bort.
 3. Börja skrapa: Ta en vaxskrapa och håll den stadigt med båda händerna med tummarna mot dig. Placera skrapan i en vinkel på ca 45 grader mot underlaget och tryck skrapan över ytan med jämnt tryck, från snowboardens eller skidans topp till dess bakkant.
 4. Upprepa vid behov: Upprepa skrapningen tills allt överflödigt vax har avlägsnats från basen och den känns slät och jämn.
 5. Rengör skrapan: Torka bort eventuella vaxrester från skrapan med en trasa eller borste innan du förvarar den för att förhindra att vaxresterna samlas och hindrar nästa användning.

Användbara tips för användning och underhåll av vaxskrapor

 • Välj rätt skrapa: Välj en skrapa som passar din nivå och erfarenhet, samt snowboard- eller skidanvändning.
 • Använd ettlätt tryck: Börja med ett lätt tryck när du skrapar och öka trycket gradvis om det behövs för att undvika skador på underlaget.
 • Använd flera skrapor: Det kan vara bra att ha flera skrapor med olika tjocklek och styvhet för olika vallor och förhållanden.
 • Underhåll dina vaxskrapor: Håll dina vaxskrapor rena och fria från vaxrester för att säkerställa optimal prestanda och förlänga livslängden på dina verktyg.
 • Håll vaxskraporna vassa: Om du använder en plastskrapa kommer du att märka att den blir mer effektiv med tiden. Dessutom blir vinkeln på skrapan långsamt trubbig av användning, precis som en stålkant på en skida eller snowboard. En vaxskrapa i plast kan vässas vid behov.

wax schrapers

Beställ vaxskrapa online

Vaxskrapor är viktiga verktyg för snowboard- och skidunderhåll, så att du effektivt kan ta bort överflödigt vax för optimal glidprestanda i backen. Beställ en bra vaxskrapa i vår webbshop så kan du vara igång redan nästa dag. I vår webbshop hittar du ett stort urval av artiklar för snowboardunderhåll från varumärken som Holmenkol och Oneball. Letar du efter ett komplett vaxset eller slipset? Då är Sideways rätt ställe att vara på!